Vabler

En lille brandskade forårsaget af friktion

En vabel opstår oftest på fødderne, som følge af at huden udsættes for friktion. I mange tilfælde skyldes vablen, at friktionen mellem strømper og sko bliver for høj, hvorved hudens øverste lag slides i stykker. Her giver vi lidt tips til, hvordan du kan undgå vabler, samt hvordan du lindrer og behandler vabler, der allerede er opstået.


Sådan gør du for at undgå vabler

Hvad kan man gøre for at undgå vabler? Den bedste måde er i mange tilfælde at holde fødderne tørre, og gerne lufte fødderne lidt ved skift af strømper. Det er også godt at undgå, at noget skraber direkte mod fodens hud. Det er vigtigt at skifte strømper hyppigt, især hvis man går længere ture gennem skov og mark.

Gå godt i dine sko

En almindelig årsag til vabler ved træning og vandring, er at man bruger nye og ubrugte sko, som ikke er gået rigtigt til. Forsøg derfor altid at afsætte lidt tid til at gå skoene eller støvlerne til, inden du begiver dig ud. Du kan også prøve med to par strømper; en tynd nylonstrømpe tættest på foden og en strømpe uden på. Du kan gå med uldstrømper og helst undgå bomuldsstrømper, da bomuldsstrømper opsuger mere fugtighed. Sørg for at strømperne ikke folder, da det nemt skaber vabler og friktion.

Forebyg med plaster eller tape

Du kan forebygge vabler ved at anvende plaster på udsatte hudområder, såsom hæle, ankler eller tæer. Du kan også bruge hudvenlig tape eller hæfteplaster, som sidder godt fast.

Hurtig vejledning

  • Hold dine fødder i god form med fodfil, fodbad og blødgørende creme
  • Gå nye sko og støvler ordentligt til
  • Anvend to par strømper; en tynd tættest på foden og en tykkere over.
  • Anvend tights eller cykelbukser under bukserne ved løb og cykling for at reducere friktion mellem lårene.

Hvis du har fået vabler

Vask og aflast

Hvis du har fået en vabel, skal du forsøge at undgå at prikke hul på den. Vablen beskytter nemlig huden, der er ved at dannes nedenunder. Vask i stedet med mild sæbe og vand. Brus gerne og tør forsigtigt for ikke at rive såret op. Beskyt med et plaster.

Undgå infektion

En vabel kan blive inficeret. Det mærker du ved at det begynder at gøre mere ondt efter nogle døgn, og huden rundt om vablen hæver og bliver rød. Så skal du prøve at rense ekstra godt med vand og en mild sæbe, et par gange om dagen.

Anvend Sorbact® Secure til at forebygge infektion

  • Vask såret rent med mild sæbe og vand.
  • Tør helt tørt
  • Sæt Sorbact® Secure på såret

Siden er revideret af Margareta Grauers, dermatologisk sygeplejerske, 29.6.2017

Anbefalede produkter

Sorbact® Secure

Beskytter og holder såret rent

Plaster med unik teknologi, der reducerer risikoen for sårinfektion sammenlignet med standardforbindinger1. Binder bakterier fra såret, understøtter sårhelingen og forebygger infektion. Du kan have plasteret på i brusebad, det sidder sikkert og beskytter mod udefrakommende snavs.

Sorbact® kan købes på udvalgte apoteker og hos Matas

Sorbact® findes på udvalgte apoteker og hos Matas, dog kan der forekomme lokale forskelle i sortimentet.