Hudafskrabninger

Hudafskrabninger er en del af livet. Vi falder eller støder ind i ting i vore omgivelser. Skrabede knæ, albuer og hænder er særligt almindelige sårtyper hos børn og idrætsudøvere. Når man får en hudafskrabning, skrabes det yderste hudlag af, hvad der både kan være smertefuldt og medføre øget infektionsrisiko. I afsnittene herunder får du tips til smertelindring, hvordan du holder såret rent, undgår infektioner og sørger for at det heler så hurtigt som muligt.


Sådan plejer du hudafskrabninger

Overfladiske hudafskrabninger bløder som regel ikke så meget. Men det afhænger lidt af, hvor skaden opstår. Hvis man får en hudafskrabning i ansigtet eller hovedet, kan også et overfladisk sår bløde relativt meget. Overfladiske hudafskrabninger kan også være mere smertefulde end dybe sår, fordi de fine nerveender, som ligger under huden, ofte skades.

Rens med rindende vand og sæbe

En hudafskrabning renser du nemmest med rindende, kropstempereret vand og en mild sæbe. Du kan med fordel også anvende en bruser. For at lette behandlingen, kan det være en god idé først at opløse eller fjerne det snavs, som evt. sidder fast i såret. Det gør du nemmest ved at lægge et vådt klæde over såret i en halv time.

Mindsk smerten ved behandling

Hudafskrabninger kan være smertefulde at pleje. Derfor kan det være godt at smøre et tyndt lag bedøvende salve på, 4-5 minutter inden behandlingen. Vær dog opmærksom på at nogle salver ikke skal gives til børn, som er yngre end 1½ år.

Hurtig vejledning

  • Inden du behandler såret, skal du vaske dine hænder med sæbe og vand.
  • Skyl derefter såret rent under rindende vand og vask med sæbe. Brug en mild, flydende sæbe, hvis du vil minimere smerterne ved rensning.
  • Fjern forsigtigt eventuel snavs, som sidder fast i såret. Ellers kan snavset være med til at inficere såret.
  • Hvis såret begynder at gøre mere ondt, og huden rundt om såret hæver efter et par døgn, kan det være inficeret. Så skal du rengøre såret ekstra grundigt med sæbe og vand et par gange dagligt.

Hvornår bør du søge læge?

Ved asfalt i såret

Det kan være svært at fjerne asfalt i sår. Asfaltrester i sår kan desværre også medføre grimme ar. Overvej derfor altid at kontakte lægen, hvis du er usikker eller har svært ved selv at rense såret.

Ved rødmen, pus eller feber

Kontakt en læge, hvis såret begynder at afgive pus eller væske/løbe mere eller begynder at gøre mere ondt.

Siden er revideret af Margareta Grauers, dermatologisk sygeplejerske, 29.6.2017

Anbefalede produkter

Sorbact® Secure

Reducerer risikoen for sårinfektion

Plaster med unik teknologi, der reducerer risikoen for sårinfektion sammenlignet med standardforbindinger1. Binder bakterier fra såret, og understøtter sårhelingen. Du kan have plasteret på i brusebad, det sidder sikkert.

Sorbact® Compress

Til væskende, overfladiske og dybe sår

Sorbact® Compress er en steril bakterie- og svampebindende sårbandage. Den unikke Sorbact®-overflade binder bakterier fra såret, understøtter sårhelingen og forebygger infektion. Kombineres med en absorberende og dækkende bandage, der er sikkert fikseret.

Sorbact® Absorption

Absorberende bandage til væskende, overfladiske sår

Sorbact® Absorption er en steril bakterie- og svampebindende sårbandage. Den unikke Sorbact®-overflade binder bakterier fra såret, understøtter sårhelingen og forebygger infektion. Skal fastgøres med hudvenlig tape.

Sorbact® kan købes på udvalgte apoteker

Sorbact® findes på udvalgte apoteker, dog kan der forekomme lokale forskelle i sortimentet.