Inficerende insektbid

I sommerhalvåret er insektbid og -stik almindelige. Ikke sjældent bliver de også inficeret. Her finder du information om forskellige typer af insektbid/-stik, hvorfor de bliver inficeret og hvad du kan gøre for at forebygge og behandle infektioner.


Symptomer - sådan mærker du, hvis du har fået et insektbid/-stik

Insektbid/-stik er almindeligt forekommende, især i sommerhalvåret, når vi er ekstra meget ude i naturen. De mest almindelige bid/stik kommer fra myg, bier, hvepse og skovflåter.

Som oftest er de uskadelige

I de allerfleste tilfælde er de insektbid/-stik, som man kan få i den danske natur, relativt uskadelige. Derimod kan visse bid/stik give alvorligere symptomer, ikke mindst hvis den stukne lider af allergi. Særlig alvorlig er allergisk reaktion ved bi- og hvepsestik, som kan medføre allergi-chok (såkaldt anafylaktisk chok). Det kræver øjeblikkelig lægetilsyn.

Almindelige symptomer på infektion:

  • Smerte
  • Hævelse
  • Rødme

Sådan behandler du et inficeret insektbid/-stik

Først og fremmest: små sår som følge af inficerede insektbid/-stik, kan i de allerfleste tilfælde behandles hjemme. Det er vigtigt, at du eller dit barn undgår at klø på biddet/stikket. Hvis man klør på insektbid/-stik, kan man rive huden i stykker og forårsage infektioner. Især børn kan have svært ved at lade være med at klø – men der findes hjælpemidler.

Forebyg infektion ved at lindre kløen

Mindre kløe mindsker risikoen for yderligere infektioner. Du finder produkter til at reducere kløe på apoteket. En bedøvende salve mindsker kløe og ubehag, og kan lade insektbiddet/-stikket gå over af sig selv.

Beskyt såret og forebyg infektion

Læg Sorbact® Secure over biddet/sårområdet for at forebygge at insektbid bliver inficeret. Sorbact® plastret binder bakterierne fra såret og forebygger på den måde infektion.

Hold øje med infektionen!

  • Når et sår eller bid er inficeret, er det vigtigt, at du holder øje med infektionen.
  • Hvis symptomer såsom rødme, varme, hævelse, smerte, pus eller feber ikke går over, eller at du oplever de bliver værre, skal du kontakte din læge for at få en professionel vurdering.

Siden er revideret af Margareta Grauers, dermatologisk sygeplejerske, 29.6.2017

Anbefalede produkter

Sorbact® Secure

Beskytter og holder såret rent

Plaster med unik teknologi, der reducerer risikoen for sårinfektion sammenlignet med standardforbindinger1. Binder bakterier fra såret, understøtter sårhelingen og forebygger infektion. Du kan have plasteret på i brusebad, det sidder sikkert og beskytter mod udefrakommende snavs.

Sorbact® kan købes på udvalgte apoteker

Sorbact® findes på udvalgte apoteker, dog kan der forekomme lokale forskelle i sortimentet.